17.1.2013

Alushousuja ja kuinka ne teen

Olen taas innostunut tekemään itselleni alushousuja. Olen ollut vuosikausia vannoutunut sloggien käyttäjä. Muutama kuukausi sitten tein itselleni ensimmäiset alushousut ja niin siinä kävi, etten enää sloggeja osta. Työläitä tehtäviä housut on, mutta ah niin hyvän tuntuiset ja malliset jalassa.

Kaavan olen ottanut alunperin Ottobre 5/09 lehdestä, mutta olen sitä muokannut purkamalla vanhat slogit avuksi. Jalka-aukot olen tehnyt Ob:n mallia isommaksi ja muutenkin pikkaisen paremman mallisiksi. Koko omassa mallissa on 44.

Tässä eilen kokonaan ompelukoneella ommellut alushousut:Malli selitys yllä, Kangas elastaanitrikoota Jättirätistä + coolmax omista varastoista, Kuminauhat Karnaluks
Tein tänään yhden tunikan itselleni, jääneestä palasta tein yhdet alushousut ja samalla kuvasin sen kuinka minä housut ompelen:


Leikkaa palat reiluilla saumanvaroilla taitteelta (paitsi seuraavissa kuvissa ommeltavien haarakaapaleiden yhdistämiskohdat normaaleilla saumanvaroilla), haarakappaleen toinen kappale voidaan leikata esim. coolmaxista tai bambukankaasta = herkälle iholle sopivasta kankaasta. Leikkaa pienet hakkimerkit kaikkien kappaleiden keskelle ylös ja alas, jotta kohdistaminen olis helpompaa.
Takakappaleen haarakappaleen ompelu: neulaa takakappale haarakappaleiden keskelle (hakkimerkit auttavat kohdistamisessa). Ulkopuolen haarapalan oikeapuoli takakappaleen oikeata puolta vasten ja sisäpuolen haarakappaleen oikeapuoli takakappaleen nurjaapuolta vasten. Ompelen saumurilla tai joustavalla ompeleella.

Etukappaleen haarakappaleen ompelu: rullaa takakappale ja etukappale haarakappaleiden väliin ja ompele kiinni.

Käännä kappaleet oikeinpäin, pitäisi näyttää tältä, saumat jäävät haarakappaleiden sisäpuolelle.
Ompele haarakappaleisiin suoralla apuommel (pitää kappaleet kuminauhaa ommellessa yhdessä) ja leikkaa toisen kappaleen ylimenevät osat pois.  

Ompele sivusaumat. Jos haluat väliin merkin tai koristenauhan, ompele se samalla. Itse kiinnitän merkin tai nauhan maalarinteipillä paikalleen ennen sauman ompelua.
 
Leikkaa kuminauhat sopivan mittaisiksi. Itse mittaan kuminauhan jonkun verran pienemmäksi, kuin ympärysmitta. Vyötärökuminauhaa mitatessa on hyvä tarkastaa, että mahtuu lantiolta "ylös". Ompele kuminauha renkaaksi. Kuvassa näkyy 2 eri tapaa tehdä tämä, ylempi on parempi leveämmille kuminauhoille, alempi kapeammille (kuten tässä).
Merkitse ympärykseen ja kuminauhaan puoli- ja neljännesmerkit ja neulaa kuminauha paikoilleen. Minä oikaisen tässä ja kiinnitän kuminauhan puolesta välistä etukappaleen puolivälin hakkimerkkiin ja kuminauhan yhdistämiskohdan takakappaleen hakkimerkkiin.
Minä käytän kuminauhaa ommellessa tämän näköistä ommelta koneestani, mutta yhtä hyvin toimii esim. kolmipistesiksak tai tavallinen siksak.
Ompele kuminauha kiinni venyttäen. Ommel menee vasenta laitaa ja kuminauhan koristereuna jää oikealle puolelle. Kangas saa jäädä reilusti kuminauhan ulkopuolelle.
Melkein valmiit housut.
Leikkaa ylimääräinen kangas pois. Tämä onnistuu parhaiten pienillä terävillä saksilla viemällä terä kuminauhan ja kankaan väliin ja leikkaamalla tarkasti ompeleen kohdalta. Ole tässä kohti tarkka, ettet leikkaa kuminauhaan tai kankaaseen reikää.
Valmiit alkkarit. Näiden kuvaus ei ole kovin helppoa, kun on sen verran rypyssä. Kangas Jättirätistä, kuminauhat Karnaluks.

6 kommenttia:

 1. Mulla on ollu nämä tekolistalla jo vaikka kuinka kauan, mutta en oo vaan saanu aikaiseksi. NYT vihdoin alkoi innostaa, kiitos siitä! Ja ohjeesta toki myös :)

  VastaaPoista
 2. Pakko kai se on itekkin ryhdistäytyä! Hyvä ohje, ei ainakaan ite tarvii pähkäillä miten olis järkevintä tehdä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeista! Nämä oli tosi hyvät! Tosin tuota rullauskohtaa jäin ihmettelemään, mutta tein sen vaan sitten samalla tavalla, kun kiinnitin sen takakappaleenkin. Pilottimalli tuli tehtyä, jäi vaan kuminauhat uupumaan, kun ei ollut varastoissani sopivaa väriä. Pitää kokeilla uudestaan joku kerta vähän kivemmalla kankaalla.

  VastaaPoista
 4. Ohoo! Kiitos hyvästä ohjeesta! Kokeilin alkkareiden tekoa joskus, mutta kiinnitin kumpparia jotenkin ihan liian vaikeasti ja vei liikaa aikaa. Mutta näin tietysti, että leikellään ylimääräinen pois, niin ei ole niin vaikeaa.. O_o

  VastaaPoista
 5. Kiitos tosi hyvästä ohjeesta, monet alkkarit jo tehty näillä neuvoilla!

  VastaaPoista
 6. Kiitos mä sain ajstuksen myös et olis nadtaa jos olis nekin itetehty kun muutarättiä oon tehnyt ja opiskelen alaa

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani, ilahdun kovasti kaikista kommenteista!